Syrop z buraków cukrowych

Syrop z buraków cukrowych był używany i wytwarzany w większości gospodarstw domowych na Ziemi Niemczańskiej do 1945 r. Jego przygotowanie jest dość pracochłonne, mimo to był on powszechnie stosowanym składnikiem ciast oraz używano go do słodzenia potraw, napojów, a także jako dodatek do chleba. Przepis na jego przygotowanie przekazała nam Pani Stanisława Nowak, która do Niemczy trafiła jako 12-letnia dziewczynka na początku lat 40. XX wieku i nauczyła się go wówczas przyrządzać.

Przepis:

  1. Kilka kilogramów oczyszczonych i obranych buraków cukrowych pozbawić górnej, zielonej części zawierającej w sobie goryczkę.
  2. Pokroić buraki w drobną kostkę lub zetrzeć na wióry i włożyć do dużego garnka.
  3. Zalać buraki zimną wodą i gotować, aż staną się bardzo miękkie.
  4. Po wystudzeniu wycisnąć płyn z pozostałości buraków, np. za pomocą praski lub czystego płótna.
  5. Zlać płyn do garnka i gotować na małym ogniu tak długo, aż powstanie brązowy, gęsty płyn podobny w konsystencji do płynnego miodu. W zależności od potrzeby można też gotować dłużej wówczas syrop jeszcze bardziej zgęstnieje.